Aresta GAM del Bisbe, juny'09

Frares Encantats.. una tranquil.la i bonica zona de Montserrat on perdre la noció del temps tot somniant les escalades, apropant-se a les parets i sentint la seva atracció, el seu silenci i bellesa, amb caminades d'espectaculars vistes.. i de la misteriosa i amagada zona d'Ecos també.
Hi ha un llibre que en recull totes les vies, camins i secrets amb delicadesa, el recomano de llegir, de consultar, de tenir a la biblioteca particular: Escalades als Frares Encantats, d'en Daniel Brugarolas (Ed. Cossetània Edicions).



panorama des de la VI Reunió

Les arestes nord de Frares ja són una altra història, s'hi accedeix còmodament des de Can Massana per exemple i ja es tracta d'un camí més transitat.. però igualment la verticalitat de les seves parets és atractiva i les vies més clàssiques gaudeixen de bona roca, no presenten complicacions, acostumen a estar sanejades i unes quantes tenen el material restaurat o algunes estan reequipades.
Sabíem que en diumenge, amb una calor gairebé d'estiu i volent fer la via Aresta GAM del Bisbe la cosa estava renyida (sempre que m'he apropat fins a peu de via he hagut d'activar el planB ja que fer cua per escalar una via i/o destorbar la pau dels qui han arribat abans i són a la paret no mola gens, a part de la possible caiguda de pedres), per això vam matinar. I ja hi havia una cordada, però sortien del 5è llarg.. Avui si que podem fer-la. I gràcies companys que ens vau trobar gairebé a peu de via i vau decidir anar al Lloro, vau haver d'actibar el vostre planB... espero que gaudissiu d'una molt bona jornada!

1r llarg des de peu de via
1r llarg des de la I Reunió


Què puc dir de la via que no s'hagi requetedit.. Si que és bonica i elegant i amb una bona panoràmica al cim del Bisbe.



Aresta GAM del Bisbe, 230 m. MD V+ Ae. Material que cal dur
:

* amb 22cintes ja fas, però pels primers 3llargs de fissura-xemeneia podrien ser útils:
* els friends 1 i 2
* Un "planB" o el llibre de Montserrat Nord d'en Hita.
* Ressenya de la via des d'Onaclimb:


arribant a la II Reunió

III llarg fissura montserratina
Al cim del Bisbe amb vistes esplèndides vaig estar flipant també amb l'aresta que dues cordades estaven acabant d'escalar.. Ja m'ho miraré però semblava molt guapa (Iglésias-Torres-Casanovas de la Boleta del Portell Estret?)






Descens:
2 ràpels per la via normal al Bisbe o un de 55mt.. Després de caminar seguint les marques blaves, caldrà decidir si tornar per Coll de Porc o pel Refugi d'Agulles, sembla més planer pel refu.

1 comentari:

Anònim ha dit...

així no calen tascons?
friends 1 i 2 només?aliens no? He llegit en una piada de fa poc que tascons i aliens però res de friends grossos. Imagino que és molt personal,però mola anar amb el que toca.
Bones fotos! Ara que et farem cas i gafarem el planB i el llibre,xsi les mosques.
(Lluís)