Un Bou...

Un Bou amb un pinzell a una mà i a l'altra una paleta de pintor
El bou somia la vaca
i en remuga l'enyorança.

Se l'afigura com és:
vedella tendra clapada,
vincladissa i camallarga,
ulls enfavats de menor,
musell de rosa encarnada,
remolí de pèl a front,
brot banyut a cada banda,
orelles amb borrissol
i cua de borla blanca.

El bou es posa a pintar
sobreeixit d'aquella imatge.
Pinta amb les potes, com tants
pinten amb les mans!
I només surten grumolls,
clapes, ratlles,
ziga-zagues i llepasses
d'aquell desig tan concret!

El bou espera la vaca.










Una Vaca canta un vou-veri-vou al seu vedellet en braços
Non non, vine, son!

Dorm, petit, la mare et bressa,
cal que creixis ben de pressa;
fes-te fort per a la mort!
¿Seràs brau o de pau?
¿Seràs carn d'escorxador o màrtir nacional?
Tant se val!
Per un bou
tot és prou.
Ara els somnis, vedelló.

Non noin, vine, son!

Pere Quart, Bestiari


Aquests poemes tenen diferents lectures i desperten pensaments i sentiments, com tota la poesia.
Tot i així jo ara he tornat a pensar en el "tinglado" que tenim muntat amb els animals, encara recordo les cruentes imatges del reportatge sobre les granges de tortura que van emetre per tv3, no ho recomano de veure.. o si per saber la veritat, tandebò poguéssim fer-hi alguna cosa, potser deixar de menjar carn, tots de cop i volta fins que no ens assegurin que si més no deixaran de patir aquests trasllats agònics, aquesta vida sense possibilitat de moviment en un metre quadrat d'espai, el seu final amb descàrrega elèctrica tan dolorós i lent, pateixen molt pobrets. I una vaca sent més del que ens pensem, ho dic perquè ho he vist amb els meus ulls, a les vaques per exemple, si els hi poses un nom i les mimes una mica, busquen i agraeixen les carícies i responen al nom quan les crides, els animals de granja que estan destinats al consum humà també senten fred, calor, tenen por, senten dolor, tenen desitjos, com els gossos i d'altres animals, que tenen emocions que no poden manifestar perquè no tenen la parla. Davant de tot això seria el nostre deure com a éssers racionals evitar les aberracions en el seu tracte, tampoc és necessari que pateixin, no? Són grans camps de concentració de tortura infame, què ens han fet per rebre aquest tracte? A sobre de que ens alimentem d'ells, tan difícil seria que portessin una vida sense tant de dolor i patiment?
"La grandesa d'un poble es pot jutjar per la forma com tracta els animals"Gandhi
Sé que és més fotut pensar-ho així i prou putejats que estem treballant sobrevivint o escanyats per poder simplement alimentar-nos, però després d'haver-ho vist i saber què passa durant el trasllat del bestiar (és tan dur que no es pot ni explicar) o com els fan malviure a la majoria de les granges, éssers vius com nosaltres i amb sentiments, ja no m'ho puc mirar igual. Patim molta fam al món, però també sé que amb cereals i llegums ens podem alimentar i que tenint en compte que es recomana menjar poca carn i que és perjudicial per la salut, no caldria tot aquest muntatge terrorífic, tant ens costa començar a fer les coses bé? Aquí com sempre, la llei del capital és el que mana i a tota costa.

Hi ha un llibre que pretenia obrir-nos els ulls suposo, me'l vaig llegir però se'm va fer una mica pesat tal i com està plantejat, suposo que va agradar a molta gent quan va guanyar el Premi Llibreter, Les vides dels Animals, de J.M. Coetze.

Si fins i tot als animals domesticats que conviuen amb nosaltres els maltractem i abandonem.. I els animals salvatges que ja estan condemnats a viure dins de gàbies testimonials, que ja no poden fer ni quatre passes sense atravessar una carretera.. Éssers vius innocents que segueixen els camins de l'evolució sense malmetre l'entorn, no es mereixen la destrucció del seu hàbitat, per no parlar d'aquests homo sapiens sapiens d'avui que es pensen que disfruten matant animals perquè si.

La raça humana i la seva intel.ligència...tindrà raó en Carbonell quan diu que encara no som humans... De vegades penso que el món hagués estat en millors mans si en comptes de sobreviure l'h.sapiens ho hagués fet l'home de Neandertal, no pel fet de que tingués una capacitat cranial superior, sino per la que sembla que era més gran sensibilitat i tendència cap a la pau, poques ganes d'ésser bèl.lics.



Podríem mirar de conviure amb el regne animal fins i tot pel nostre propi bé, tandebò encara hi fóssim a temps! Veritats sobre els animals de granja, d'on vé la carn que menges?http://www.addaong.org/

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Bonic poema...

També hi ha le de la VACA CEGA...de MARAGALL

I el de la VACA DE LA MALA LLET de pERE QUART

Interessants per als patriotes, això si...

Que tenen aquest animals que de vegades ens hi veem reflexats tant intensament? La seva pacient acceptació del destí, l'indiferència al fred i a la pluja? El fet que aben gaudir de l'herba fresca que tenen aprop?

NO sé...però és qriós...

Anònim ha dit...

La temptació de la carn sempre hi és...cal apendre a evitar-la!

Buji ha dit...

cal aprendre'n.. o simplement cal eviatar-la! he he he

Anònim ha dit...

buf...cal repassar CADA dia tots els posts i sempre hi trobo quelcom de nou..és una nova tècnica de màrqueting?

En quant a aquest post...lamentablement DARWIN fou un visionari...és una tema de EFICIÈNCIA, sobrevieun les espècies més PREPARADES per assolir la subsistència..i en un MARC de RECURSOS LIMITATS o EXCLOENTS en l'ús, aquells qui els saben aprofitar millor i alhora eliminar a l'espècie competidora són els que PREDOMINEN...

La competència no té per què ser conscient...deriva de l'aleatorietat de la creació, de la adaptació i canvis en cada espècie..i aquesta de la genètica...

Buji ha dit...

si...bé sembla que els sapiens van anihilar als neandertals perquè aquests optaven per coexistir pacíficament i els altres per destruïr qualsevol potencial competidor, per més que tal vegada la coexistència fos més que possible per sobreviure i seguir evolucionant..

Buff..és cert el tema de les entrades del blog, no és cap tècnica no, les escric a mitges per no oblidar-les i penso quan tingui una mica més de temps l'acabo! La de balanchine encara està a mitges! I ara voldria escriure la de la Via del Sergio de Tarradets que vaig fer dumenge abans de que se'm oblidi el tema..

Anònim ha dit...

Iep...

HI ha dues possibilitats:

*Escriure-ho en WORD i COPY PASTE quan ho tinguis endegat

*EScriure-ho i deixar-ho com a BORRADOR. El que passa es que aleshores et trobaràs que si publiques "posteriorment", el post que vas actualitzant es queda a darrera..i poca gent ( excepte fanàtics) repassem posts antics de altres blogs...

També, quan actualitzes una cosa i la vols REPUBLICAR, pots fer una NOU POST on hi expliques que has AMPLIAT l'antic i penjar-hi tant sols el LINK...també ven norl?

respecte ala troglos...buf..no crec que NINGÚ, i més en una època sense llenguatge, estructures socials desenvolupades i organització bèl.lica, decidís cap "genocidi"...de fet els NEANDERTHALS eren una altra espècie no?

Suposo que es tracta de una tema de superioritat en quant a eficiència per sobreviure, una determinada tecnica de fer foc o eines que uns i altres van descobrir, ecrts "costums" més optimitzants...

Simplement la manera de fer l'amor ( en plan mico o en plan humà) ja va ser una eina de cohesió de parells ( i social), de reforç de interessos i de col.laboració entre individus... diferenciació en quant a "treballs" i per tant especialització, alimentació, supervivència dels "nadons" etc...

L'home tantmateix és un llop per a l'home i per al mateix llop...però en general no hi ha cap MANDAT ni diví, ni humà, de eliminar mai res...l'aniquilació és un pas a pas que els comportaments individuals o col.lectius van fent en busca de un profit propi...és més...no crec que el VIH o les formigues, o les balenes o els mateixos llops, en cas de estar en la posició de poder menjar-nos, o procrear més, es dediquessin a crear PARCS NATURALS d' humans per a la seva conservació...simplement suposoq ue ens eliminarien a base de anar creixent ells i acabar tant amb nosaltres com amb els nostres recursos...o no?

El que cal desterrar ja de partida és el fet de matar per PLAER...i a partir d'aqui ensenyar al RESPECTE i la CONVIVÊNcia..i si pot ser la conservació...

NO crecq ue fossin aspectes massa debatuts fa 45.000 anys...

LA VIA DEL SERGIO? Bona i friki norl? Ostres...a l'aeri ja vaig veure que tenies fusta de tapiera...bona bona!!! A veure quna la COLORES ( no esta reequipàda però)..o les de BRuixes..hi ha una quants 7a i 7b per deixar-t'hi la pila..i ara és temporada alta..no t'ho perdissss!!!

PD: Nó sé com està el tema dels CREUAMENTS entre espècies...no hi va haver PARELLES MIXTES? NO van tenir fills? I si els van tenir van ser viables? Què se n'ha fet del ADN neanderthalensis?...bua...corro a la wikipdia...

dewwwwwwww