La fi del capitalisme?

Llegint els articles d'un savi de la nostra terra: l'arqueòleg, paleontòleg i antropòleg Eudald Carbonell, he entès com hem vist créixer i morir sistemes a un ritme accelerat i és que l'evolució és implacable, com diu l'Eudald.

Fragments d'un article de l'Eudald Carbonell publicat al diari El Mundo del siglo XXI, extret del Blog de l'Eudald Carbonell:

(...) Ara es poden dir totes les bestieses que es vulguin i, davant del desconcert, tothom escolta estorat a qui la diu més grossa.

El col·lapse de l'espècie és un fet que ens pot explicar moltes de les coses que estan passant. És obvi que caldrà estudiar amb més profunditat els sistemes econòmics i socials per entendre'ls bé, però també s'hauran d'estudiar a fons els processos evolutius, en un continuum enorme i gràcil bucle en espiral.

La socialització del capitalisme porta a la seva mort. Una mort que no serà immediata però serà més ràpida del que pensem. Tots sabem que, quan una cosa deixa de funcionar, deixa de tenir sentit. Al capitalisme l'hi està passant el que li va passar al paleocomunisme. La nostra generació haurà vist caure el paleocomunisme i el neocapitalisme; hem tingut sort de veure la història accelerada.


(...) La selecció natural actua i la cultural també ho fa; cauen els imperis, però també cauen les cultures, els sistemes, etc, són les lleis de l'evolució. El que pensem nosaltres no és sempre el mateix que passa; les nostres conviccions són molt importants, però l'evolució és implacable; és per això que penso que al capitalisme li està arribant la seva hora. Més de 200 anys, tal i com s'ha accelerat la nostra espècie, són molts.

(...) Es per això que parlo d'imperis, ara li arriba l'hora al gran imperi americà, el gegant amb peus de fang comença a fer figa; abans l'hi havia arribat a la Unió Soviètica. Forma part de l'evolució, per selecció, encara no som prou humans per moure el món amb lògica. El temps marca l'emergència, la contingència i la decadència fins a l'extinció, també per al capitalisme. "


op.cit. Eudald Carbonell.
Aquest article va ser publicat per primer cop al diari El Mundo del siglo XXI el 3 de desembre de 2008.

Davant de la crissis.. De tant en tant va bé mirar-s'ho des de diferents punts de vista, encara que alguns siguin més provocadors que d'altres. Tandebò es tractés d'un fracàs d'un sistema no-vàlid i a partir de la "desfeta" poguéssim recomençar a moure el món i/o a desfer el que s'ha fet sense lògica per evolucionar humanament, però no sé per què però tinc la sospita de que no serà així...

9 comentaris:

Anònim ha dit...

ostres

Anònim ha dit...

ostres.
Que complicat tot això.
No vegis quines filosofades que fots.
Esta molt bé.
Com veuras, ja he vist el teu blog.
Però em sembla que es de massa nivell.Segur que no entendre ni la meitat.
Esta be ho d'escriure el blog d'un.
Una feinada.

Anònim ha dit...

Tot és reflexionar sobre QUÈ és le capitalisme.

Si delimites aquest concepte al lliremercat dels darrers segles EVIDENTMENT ja nascut, ha evolucionat i ha enmalaltit.

Tantmeteix si mires el CAPITALISME com la FORMA BÂSICA en que l'ésser humà orgamnitza, en generla la seva manera de produir, en base a uns recurssos, estructurar la societat i disfressar-ho tot amb una sèrie de valors i creences, te'n adonaràs que no és un lapsus tant curt sinóq ue es tractaria de mirar l'evolució de l'ésser humà des dels inicis de la seva estructuració econòmico-social, per poder veure que en el fons l'història del CAPITALISME és TOTA LA HISTÒRIA ECONÒMICA de l'ésser humà ( L'esclavisme egipci o romà, el feudalisme, el mercantilisme, no són formes inicials de capitalisme?)...Potser aleshores es pot valorar que aquest procés actual é sun procés d'ADAPTACIÓ als canvis tecnològics i socials que `'estàn produïnt al planeta, en la manera que aquest CAPITALISME que en le fons és la forma bàsica en que l'home (donat una estructura psicològica i biològica poc eludible i intrínseca a la seva identitat com a tal)s'organitza...

Se'n pot dir EGOÏSME o INDIVIDUALISME que necessita del col.lectiu..però amb la globalització no crec possible que es faci un pas enrrera cap a antigues formes que no van funcionar en el seu dia..sinó un pas endavant cap a noves formes més EFICACES i EFCICIENTS ( problema ecològic), que permetin la perdurabilitat de la espècie sense que ella mateixa es fagociti.

Lamentablement, però, tot canvi provoca trencaments més o menys traumàtics..tant de bò la CRISI signifiqui només un problema d'atur, o d'anivellament econòmic mundial, sense les GUERRES,CONFLICTES FAMS i EPIDÊMIES que un procés d'aquests generava ( parlem de grans crisis però la darrera va provocar la segona GUERRA MUNDIAL...)

Fernando ha dit...

Hi, S.
Creo que la intervención de "Anónimo" es bastante acertada. Dentro de lo que se conoce como Capitalismo hay subdivisiones, cada una tiene su propia manera de como mover el capital y de lo que hay que priorizar.
Además entre un podrido y hasta hipócrita sistema capitalista, una teocracia religiosa y un sistema alineante mononeuronal tipo chino-norcoerano, yo me quedo con el primero.

Buji ha dit...

Òscar: si home..el nivell d'alcohol que portaria al escriure en tot cas!hahaha te'n recordes d'aquella publicació d'estranquis de l'insti que surtia de jugar al kiriki on la núria i jo erem amor etílico? El que passa és que quan t'envales escrivint pot sortir de tot! Ei contenta de la teva visita "àguila"!

Anòmim i F., moltes gràcies per la dissertació sobre el sistema capitalista actual que tant donarà a parlar durant els pròxims anys, molt bò, de fet havia posat un texte d'un article de l'Eudald Carbonell, que també té els seus punts per a reflexionar-hi.. ja que no veig gaire clar el que hi posa però val la pena tenir-ho en compte.. I estic d'acord amb el que comentes "anònim" de que "CAPITALISME és TOTA LA HISTÒRIA ECONÒMICA de l'ésser humà ( L'esclavisme egipci o romà, el feudalisme, el mercantilisme"

Y la verdad es que el pseudocomunismo de china con una mega adaptación al capitalismo y su sociedad ya enferma produciendo al precio que sea dá miedo.

Ricos y pobres, los primeros explotando a los segundos, siempre ha existido, llámese con el nombre que sea...

Pensándolo bien, "tandebò un fracàs d'un sistema no-vàlid i a partir de la desfeta.." noooo, esperemos que sea el propio pueblo el que haga cambiar al sistema antes de que el fracaso dels sistema haga cambiar al pueblo.!

Anònim ha dit...

hehe...

També hi ha societats on els POBRES exploten als rics..o als treballadors...en part aquest paradigma ha acabat fent anar al garet a l'estat del BENESTAR.

LA DEMOCRATITZACIÓ de la riquesa ( abasn oligàrquica), ha convertit a qualsevol individu en ESPECULADOR, qualsevol amb un EURO pot voler obtenir un % d'interès superior, i com la essència del capitalisme és l'INCREMENT DE BENEFICI, TOT el mecanisme s'orienta a treure més PRODUCTIVITAT ( real o FINGIDA) del sistema.

Això, extès a TOTA la societat ( CONSUMISTA PER ESSÊNCIA-¿qui renuncia a un increment en les isoquantes de la seva funció de benestar..que salga el primerooooo!), és el que provoca el col.lapse del sistema...l'esgotament del model.

La solució passa per REDUIR el consum de tot allò que no sigui essencial, RENUNCIAR a allò que no sigui essencial, i REPARTIR-HO per qua arribi a tothom...Que bonic...amb el que costa de fabricar un ordinador per divagar sense sentit ( com estem fent), s'alimenta molta gent! ¿ ës més necessari escalar o cultivar patates per qui té fam?

TOTS SOM PART del TOT i cal un canvi absolut de valors.

I "EL PLUJS PAL SALÓN"!!!

Anònim ha dit...

Per cert SILVIA, en quant a NIVELL D?ALCOHOL a la sang, crec que més aviat és l'ABSENCIA que et duu a escriure sobre ECONOMIA, que no pas l'excés...PER EXPERIENCIA diria que els resultats de l'intoxicació etílica (entre lleu i moderada) en la creativitat aporten un resultats molt més literàrio-hilarants que la divagació erràtics entre les marismes de la pseudoanàlisihistòricosocioeconòmicopoliticofilosòfica que ens volies traslladar...

Una birreta?

I així parlem de com un estel desencisat aterra en un prat malva de falgueres humides i de mitja alçada, i enceta una migdiada que el duú a somniar i recordar quan era un bri de pols al infinit, recorrent galàxies i amant planetes fins que fou enamorat per un forat negre i xuclador que el va engloir cap al no-ser de la existència intradimensional, eixint en un desconegut univers paral.lel on res és el que sembla i tot s'omple de llum i color..i hi ha prats malves de falgueres on somniar i recordar quan érem un bri de pols a l'infinit..i bla...bla...bla...

I el plus pal salon!

Anònim ha dit...

Y yo sólo pido que porfavó, si alguien lo conoce que se lo lleve...!!!

Anònim ha dit...

..no habla..no escucha..

yo sólo pido por favor, que si alguien lo reconoce que se lo lleve

hahahahaha

stem fatal