Del coreògraf que va exaltar la figura del ballarí






















Quan la Companyia de Maurice Béjart va estrenar el Bolero , ho va ballar l'aleshores primer ballarí Jorge Donn, que era la seva inspiració i tal vegada gran amor, gairebé es diu que va crear la coreografia per a ell i realment és insuperable per la força i la màgia que crea al seu voltant (he posat l'enllaç a youtube per veure-ho).

Hi ha una altra versió però, que li tinc molta estima degut a que la intèrpret és l'Elisabet Ros, l'Eli!! Qui va ser i encara és primera ballarina de Béjart Ballet Lausanne i... Fa poc vaig poder retrobar-la a Barcelona aprofitant que la Companyia actuava al Liceu. Ja era hora quede  aquest bell però històricament mal gestionat teatre es dignifiqués una mica amb la programació (que per altra banda no sé si dir si fa fàstic o fa por), que al Teatro Real ens donen mil voltes!
















Sempre s'ha dit que el Bolero, composició de Maurice Ravel i coreografiat per B.Nijinska i més endavant per Maurice Béjart, tant el pot ballar un home com una dona, de fet la música es va compondre per a una dona, la ballarina russa "mussa" de Ravel però també d'altres compositors com ara Stravinski, un Ballet per a orquestra en do major inspirat en les danses andaluses i estrenat el 1928 a l'Òpera de París que va provocar un cert escàndol per la sensualitat dels moviments i la representació del desig que suscitava en els ballarins que l'envoltaven.





Maurice Béjart
El Bolero el va estrenar amb Jorge Donn, encara que més endevant el representés també una ballarina.


En un dels videos que he linkat de youtube es pot veure l'Elisabet R. i paral.lelament un ballarí en una versió molt encertada.


La música del Bolero de Ravel, senzillesa..arriba a tothom, és fàcil escoltar-la i deixar-te envoltar per ella suaument...deixa't portar per la seva màgia i la dels ballarins..





Aquesta és només la primera part, que a youtube no hi cap tot sencer.
Per a veure la segona part i final del Bolero:

http://www.youtube.com/watch?v=UnSh-KPV7QQ


Finalment, el Bolero amb J.Donn (realment ple de màgia i una gran sensualitat en els moviments del ballarí) però al yutu no hi cap i l'han retallat, tansols és una petita mostra ja que passa de sobte a l'exaltació del final, però igualment val la pena de veure:
http://es.youtube.com/watch?v=Lnut9tB78BE&feature=related

Va ser un coreòfraf enamorat de l'expresivitat i compromès amb els seus principis, exaltà de manera extraordinària el cos dels ballarins deixant les ballarines en segon terme i amb una base clàssica impecable sempre.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ei Bwa, que manca el link del vidiu?

Buji ha dit...

el vidiiiu ja es pot clicar de yutub però s'ha de veure amb la caalmaa..un bon equip de música o que soni si més no,certa relaxació i disposició a rebre un massatge amb la música i els moviments...